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Company =  --------------------------------------------------- 
--------------------------------------------------- 
 
Executive = ------------- 
  
Client  = ---------------- 
 
Date 1  = ----------------------- 
 
Date 2  =  --------------------- 
 
Date 3  =  ---------------------- 
 
x  = ---- 
 
y  = ------ 
 
 
Dear  -----------: 
 

This is in reply to your letter dated November 29, 2004, and subsequent 
correspondence, submitted by your authorized representative, requesting a ruling under 
section 162(m) of the Internal Revenue Code.  Specifically, you have requested a ruling 
that the Equity Fee paid to Executive for his work for Client meets the exception in 
section 162(m)(4)(B) for remuneration payable on a commission basis.  In addition, you 
requested a ruling that the amount of the Equity Fee is reasonable for purposes of 
section 162(a)(1).  We cannot rule on this issue because this has been designated as 
an area in which ruling letters will not be issued.  See section 3.01(16) of Revenue 
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Procedure 2005-3, 2005-1 I.R.B. 118, 119.  The facts, as represented by Company, are 
as follows. 

 
Company, a publicly traded corporation, provides executive search services.  

Upon executing a successful search, Company receives a Cash Fee.  Company may 
also be entitled to an Equity Fee, which generally consists of warrants on the client’s 
stock.   

 
Company’s consultants perform the executive search services.  The consultants 

are paid a base salary plus commission.  Generally a group of consultants work 
together as a team (Placement Team).  The consultants’ share of the Cash Fee, which 
is based on a set schedule, is paid after Company receives payment for its services.       

 
The Equity Fee is not paid to the consultants until the Equity Fee is converted to 

cash.  Company policy provides that Company will convert the Equity Fee to cash as 
soon as practical.  However, this may occur in a later tax year than the completed 
search.  Company policy provides that x% of the Equity Fee is divided among the 
Placement Team.  The allocation of the Equity Fee to each Team member is 
determined by the Team members, at the beginning of the search.  The allocation is 
determined pursuant to Company guidelines and is based on the respective duties of 
the individual Team members.  The allocation is subject to approval by the Chief 
Financial Officer and the Chief Executive Officer. 

 
On Date 1, Company was hired by Client engaged to fill a senior executive 

position as a direct result of Executive’s efforts.  In connection with a successful 
placement on Date 2, Company received a Cash Fee and an Equity Fee consisting of 
warrants for Client’s stock.  On Date 3 Company exercised its warrants.  Shortly 
thereafter, Company sold all of the Client stock it acquired on the exercise of the 
warrants. 

 
Executive was a member of the Placement Team for Client.  The Placement 

Team received x% of the Equity Fee.  Executive’s pre-determined allocation of the 
Equity Fee was y%.  At the time the Equity Fee was converted to cash and payable to 
members of the Placement Team, Executive was a covered employee, as defined in 
section 162(m)(3).   

 
 Section 162(a)(1) allows as a deduction all the ordinary and necessary expenses 
paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business, including a 
reasonable allowance for salaries or other compensation for personal services actually 
rendered. 
 

Section 162(m)(1) provides that in the case of any publicly held corporation, no 
deduction shall be allowed for applicable employee remuneration with respect to any 
covered employee to the extent that the amount of the remuneration for the taxable year 
exceeds $1,000,000. 
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Section 162(m)(3) defines "covered employee" to mean any employee of the 

taxpayer if as of the close of the taxable year, such employee is the chief executive 
officer of the taxpayer or is an individual acting in such capacity, or the total 
compensation of such employee for the taxable year is required to be reported to 
shareholders under the Securities Exchange Act of 1934 by reason of such employee 
being among the 4 highest compensated officers for the taxable year (other than the 
chief executive officer). 
 

Section 162(m)(4) provides generally that Aapplicable employee remuneration” 
means, with respect to any covered employee for any taxable year, the aggregate 
amount allowable as a deduction for the taxable year (determined without regard to 
section 162(m)) for remuneration for services performed by the employee (whether or 
not during the taxable year). 

 
Section 162(m)(4)(B) excepts from the definition of “applicable employee 

remuneration” any remuneration payable on a commission basis solely on account of 
income generated directly by the individual performance of the individual to whom such 
remuneration is payable.   
 
 Section 1.162-27(d) of the Income Tax Regulations provides that compensation 
is paid on a commission basis if the facts and circumstances show that it is paid solely 
on account of income generated directly by the individual performance of the individual 
to whom the compensation is paid.  Compensation does not fail to be attributable 
directly to the individual merely because support services, such as secretarial or 
research services, are utilized in generating the income.  However, if compensation is 
paid on account of broader performance standards, such as income produced by a 
business unit of the corporation, the compensation does not qualify for the exception 
provided under this paragraph (d). 

 
Based on the facts submitted, we rule that the Equity Fee received by Executive 

for services performed for Client is commission based compensation under section 
162(m)(4)(B) and therefore is not subject to the deduction limit of section 162(m).  

 
Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax 

consequences of the transaction described above under any other provision of the 
Code.  Specifically no ruling was requested and none is given regarding the Cash Fee.   

 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 

the Code provides that it may not be used or cited as precedent.  The taxpayer should 
attach a copy of this ruling to any income tax return to which it is relevant.   
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representative. 
 

Sincerely yours, 
 

__________________________                              
WILLIAM C. SCHMIDT 
Senior Counsel 
Executive Compensation Branch    
Office of the Division Counsel/Associate  
  Chief Counsel (Tax Exempt and    
Government Entities) 

 
 
Enclosure: 

Copy for 6110 purposes 
 

 


