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subject: I.R.C. § 7602 Summons Issues 
 
This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 

ISSUES  

You have received a number of general questions from revenue officers concerning 
various summons issues.  You have proposed certain responses and asked that we 
review them.  Except as set forth below in our revisions to your questions and answers, 
we concur with your proposed responses.    
 
1. Summons on Limited Liability Companies 
 
How should a limited liability company (LLC) that has elected to be treated as a 
partnership for tax purposes be identified as the taxpayer in the heading of a summons?    
 
RESPONSE: 

Since the LLC elected partnership treatment, the summons procedures to use are those 
that specify how a partnership should be identified in the heading of a summons.  IRM 
25.5.2.2, which advises agents to list both the name of partnership and the individuals, 
is currently being revised.  The correct advice is that the partnership or the LLC should 
be identified by name, and if the partnership or the LLC is relatively unknown, the 
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Service can add the name of a key member if this assists the summoned person to 
recognize the LLC taxpayer being investigated.  The classic example of this scenario is 
where a bank is summoned to produce the records of a newly formed Mom and Pop 
partnership.  The bank may be far more likely to recognize the individual partners’ 
names than the new business name.  (If the Service does add the individual partner’s or 
member’s names in the heading of a third-party summons, those persons become 
noticees under section 7609(a).)  In lieu of listing the name of a key member, the 
Service can list the LLC or partnership business address.  The method for identifying a 
partnership or LLC in the heading of a summons is the same for any type of 
examination, such as an employment tax examination or an income tax examination.    

2. Third Party and Notice Requirements 

Occasionally, during a TFRP investigation, summoned bank records identify a corporate 
officer that was previously unknown to the revenue officer. As such, this individual will 
not have received Letter 3164A, the Third-Party Contact Letter.  Also, this individual will 
not have been given notice of the summons served on the bank or the opportunity to 
petition to quash.  Does this pose a legal problem for the Service?  Should the individual 
be given Letter 3164A after the receipt of the summoned information?  Is there any 
prohibition on using the summoned information to assess the TFRP against that 
individual? 
 
RESPONSE: 

During an initial interview, if the revenue officer does not know names of the potentially 
responsible parties, section 7602(c) notification is not required. However, if the revenue 
officer knows the names of other potentially responsible officers, then the officer should 
have issued a Letter 3164 to all potentially responsible officers that were known before 
conducting any interviews.  The fact that the revenue officer may discover the identities 
of other potentially responsible officers during an interview does not mean that the 
revenue officer must stop the interview.  The revenue officer may continue the interview, 
obtain identifying information regarding the other potentially responsible officers, and 
complete the Form 4180.   If the revenue officer intends to contact third parties as part 
of an investigation of the other responsible officers identified during the interview, he or 
she must send the Letter 3164 to such persons before making any further contacts for 
purposes of determining whether they may be held liable.  

Completing the Form 4180 should not be viewed as a third-party contact with respect to 
persons who are being identified for the first time during the interview.  First, it is 
impossible to send advance notice to persons whose identities are not known at the 
time of the interview.  Second, the questions relating to the duties of other persons are 
relevant to determining the I.R.C. § 6672 liability of the person being investigated.  
Third, questions relating to other persons are for the purpose of identifying other 
potentially responsible persons and being able to locate such persons.   A revenue 
officer should not have to stop in the middle of an interview and send the advance 
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notice each time a potentially responsible officer is identified during the interview.  
However, if the revenue officer knows the identity of other potentially responsible 
officers before conducting any interviews, all potentially responsible officers should be 
provided with the advance notice before any interviews are conducted.  

Similar rules apply to the third-party summons questions you have raised.  When 
investigating the persons who may be responsible for the TFRP, the Service often 
summonses a bank (or other third party) to obtain records of the corporation=s accounts.  
In many cases, the Service knows of several corporate officers or employees who may 
be responsible for the penalty.  In such cases, the Service should issue a separate 
summons for each potentially responsible person and should follow the notice and 
waiting period requirements of I.R.C. § 7609(a).  (The bank should be informed that it 
need provide only one set of documents for these types of multiple summonses with 
identical document requests.)  Each such summons should only have one potentially 
responsible person’s name typed in the heading.     

In many situations, the Service will know the identity of many potentially responsible 
persons, but perhaps not all.  For example, Corporation A has failed to pay its 
employment taxes for several quarters, and there are five potentially responsible 
persons.  If the Service knows the identity of four of the five potentially responsible 
persons, the Service will serve four summonses on the bank even though they all seek 
the same information.  As a matter of law, I.R.C. § 7609 does not require the Service to 
serve all four summonses.  However, as a matter of practice, the Service will do so to 
give each person (then known to the Service) an opportunity to petition to quash that 
summons.  However, the Service need not later serve on the bank a summons that 
names the fifth person (unless more records are needed to determine that person=s 
liability).  There is no prohibition on using the information obtained from the original four 
summonses to support an assessment against the later-identified fifth person.    

If one of the four potentially responsible persons referred to in the preceding paragraph 
files a petition to quash the summons and the remaining three do not, the Service 
should not delay receiving the records described in those remaining summonses, even 
though doing so may render the petitioning person=s case moot.  This approach is 
necessary because the periods of limitations governing the timely assessment of the 
non-petitioning taxpayers are not suspended by I.R.C. ' 7609(e)(1).  I.R.C. ' 7609(e)(1) 
only suspends the period of limitations for the individual taxpayer who petitions to 
quash.  After the section 7609(a) waiting period expires, the Service can issue 
certificates to the bank under I.R.C. ' 7609(i)(2), stating that the periods prescribed for 
bringing  proceedings to quash the other three summonses have expired.   

3. Identification of the Taxpayer or Description of the Summoned Party 

IRM 25.5.2 discusses procedures for identifying the taxpayer, but is silent on using 
social security numbers (SSN) or tax identification numbers (TIN) as a method of 
describing the entity in question. Many third parties, such as banks, often request this 
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information to aid in locating taxpayer records.  Is it appropriate to add an SSN or TIN to 
a summons as a way to identify a taxpayer or summoned party?   
RESPONSE: 
 
The Service may when necessary identify the taxpayer’s SSN or TIN when the 
summoned third party needs that information to correctly identify the summoned 
records.  As you mentioned, banks and other third-party recordkeepers in large 
metropolitan areas often have clients with similar names; therefore, the Service needs 
to provide additional means of identification.  However, given the current reality of 
widespread identity theft, it may be prudent to use other means of identifying the 
taxpayer when possible.  For example, the Service can type the taxpayer’s address in 
the heading of the summons.  Alternatively, the Service can provide the taxpayer’s SSN 
or TIN to the bank in a letter or in a telephone call, which would avoid disclosing that 
information to every person entitled to notice under I.R.C. § 7609(a).  We recommend 
that these approaches be used.   
 
4. Service of Summons 
 
Legal Reference Guide (LRG) 5.17.6.7 discusses the procedures for serving a 
summons.  It states "[i]f a summoned party (not a third party recordkeeper) is not at 
home, an attempt should be made to serve him personally at some other place."  Does 
this mean that if service of a summons is attempted at a taxpayer's home, the revenue 
officer may go to the taxpayer’s place of employment or business, or any other location 
to serve the summons? 
 
LRG 5.17.6.7(4) states when serving a corporate officer to appear on behalf of the 
corporation, "the officer may be personally served at the corporation's place of business 
or wherever he may be found."  Does this include the corporate officer's home? 
 
Are there restrictions on when or where an individual or corporate officer may be 
personally served with a summons? 
 
RESPONSE: 
 
As a preliminary matter, we refer you to Chapter 3 of the Summons Handbook, IRM 
25.5.3, which provides additional guidance on serving a summons.  If service is 
unsuccessfully attempted at a taxpayer's home, the revenue officer may go to the 
taxpayer’s place of employment or business, or any other location believed to be 
appropriate, to serve the summons.  This includes personal service on a corporate 
officer at his home. 
 
I.R.C. § 7603(a) and the regulation promulgated thereunder do not restrict the times and 
places in which a summoned person may be served.  However, the Summons 
Handbook, IRM 25.5.3.4, provides that the time and place of examination must be 
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reasonable and should not occur on a Saturday, Sunday, or a legal holiday.  These 
same principles should apply to the time chosen for serving a summons.     
 
85. Third-Party Responses 
 
Revenue officers often summon banks to obtain account information as part of a TFRP 
investigation. Normally, the banks respond in a timely manner. Some revenue officers 
have indicated that certain banks have requested lengthy extensions of time.  This has 
been attributed to a backlog of research for the record keeper.  Aside from mutually-
agreeable extensions of time, at what point does a delay become unreasonable?  Is it 
appropriate for the revenue officer to refer the summons for enforcement? 
 
Also, some third-party recordkeepers have required revenue officers to provide a copy 
of the Service of Summons, Notice and Recordkeeper Certificates on the back of the 
summons.  Are there any restrictions on providing this information?   
 
RESPONSE: 
 
Aside from mutually agreeable extensions of time, there is no specific time frame which 
signifies an unreasonable delay.  Each case must be examined on its own merits.  If the 
revenue officer believes a bank’s request is unreasonable, the summons referral should 
be made.  If field counsel concludes the delay is unreasonable, appropriate action can 
be taken.  If field counsel concludes the delay is not unreasonable, then field counsel 
will confer with the referring revenue officer. 
  
Although the Service is not obligated to do so, there are no restrictions on providing the 
bank with a photocopy of the Service of Summons, Notice and Recordkeeper 
Certificates, which appear on the back of the original summons.  I.R.C. § 7609(i)(2) 
provides that the Service may give the summoned third party a certificate stating that 
the period for bringing a petition to quash has expired and no such proceeding was 
begun, or that the taxpayer consents to the examination.  That certificate appears at the 
bottom of the back of the original summons.  When a bank relies in good faith on this 
certificate, I.R.C. § 7609(i)(3) provides that the bank is protected from any liability 
arising from a disclosure to the Service.  It is, therefore, reasonable for the bank to 
request this certificate, and there is no reason why the Service should not provide it.     
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 622-3630 if you have any further questions. 
 

 
 


