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Dear

This letter is in response to a request for a letter ruling dated March 29, 2005, as
supplemented by additional information dated May 23, 2005, in which you have
applied for a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code").
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The following facts and representations have been submitted under penality of
perjury in support of the ruling requested:

The Taxpayer's spouse, Taxpayer A, maintained IRA B, an Individual Retirement
Annuity (IRA”) under Code section 408(b), with Custodian C. Taxpayer A died
on September 29, 2004.

Taxpayer A was an insurance agent and the Taxpayer did not have detailed
knowledge of the life insurance policies or annuities that Taxpayer A had
purchased. After the death of Taxpayer A, the Taxpayer made inquires to
Custodians C, D, and E on the steps necessary to file claims on life insurance or
the IRA investments of Taxpayer A. Custodians D and E identified Taxpayer A’s
IRA accounts and advised the Taxpayer in rolling these accounts into her own
IRAs. The representatives of Custodian C did not identify IRA B as an IRA
annuity and advised the Taxpayer on the steps to cash in this account.

In October of 2004, the Taxpayer filed a death benefit claim with Custodian C.
The Taxpayer received a check dated October 26, 2004, totaling Amount H. On
November 2, 2004, the Taxpayer deposited Amount H in Account G, a non-IRA
account with Bank F. At the time the Taxpayer filed the death claim she was not
aware Taxpayer A’s annuity was an IRA. In addition, no employee of Custodian
C informed the Taxpayer that the annuity was an IRA and that a 60-day rollover
period applied to any distribution. Due to the grief over the loss of the Taxpayer's
husband as well as complications the Taxpayer experienced from surgery for
cancer on August 26, 2004, and subsequent chemotherapy treatments, the
Taxpayer did not determine the true identity of IRA B until after the expiration of
the 60-day period. Amount H continues to remain in Account G and has not
been used by the Taxpayer.

Based on the above facts and representations, you request that the Internal
Revenue Service (“Service”) waive the 60-day rollover requirement with respect
to the distribution of Amount H because the failure to waive such requirement
would be against equity or good conscience.

Code section 408(d)(1) provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided
under section 72.

Code section 408(d)(3) defines, and provides the rules applicable to IRA
roliovers.
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Code section 408(d)(3)(A) provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the
IRA is maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other propert}:) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Code section 408(d)(3)(B) provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA
if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(l) from an
IRA which was not includible in gross income because of the application of
section 408(d)(3).

Code section 408(d)(3)(D) provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Code section 408(d)(3)(!) provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to
waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31,
2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l).

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to Code section
408(d)(3)(l), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed
(for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed);
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.
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The information presented demonstrates that the failure to rollover Amount H
was due to the Taxpayer’'s unfamiliarity with Taxpayer A’s investments on his
death, her reliance on the advice of Custodian C to identify the annuity as an
IRA, and her ongoing heath problems during this period. Amount H has
remained at all times in Account G.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
H. The Taxpayer is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling
letter to make the rollover. Provided all other requirements of section 408(d)(3),
except the 60-day requirement, are met with respect to such contributions, these
amounts will be considered rollover contributions within the meaning of section
408(d)(3).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact , SE:T:EP:RA:T1,
1.D. I =t

Sincerely yours,

Cor-ldon. A, Witbine

Manager
Employee Plans Technical Group 1

| Enclosures:
| Deleted Copy of this Letter
| Notice of Intention to Disclose, Notice 437






