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Dear

This is in response to correspondence dated March 30, 2005, as supplemented by
carrespondence dated June 27-and July 8, 2005, in which you requested a waiver of the
60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code
(the Code).

Under penalty of perjury, you have submitted the following facts and representations in
support of the ruling requested:

You sold your house and intended to move into a new house in another town which was
approximately an hour and a half drive from your old house.

On or about December 9, 2004, you received a distribution from your Individual -
Retirement Arrangement (IRA), IRA X, which was maintained in Bank A. The amount of
the distribution was Amount B. Your intent was to roll over the IRA X distribution into
another IRA maintained at a bank closer to your new house. On December 10, 2004,
you went to Bank C with the purpose of establishing an IRA and rolling over Amount B
into that IRA. On the distribution check which you received from IRA X you wrote “to
retirement account Bank C”. There was no information printed on the check which
indicated that the funds were distributed from an IRA. When you left Bank C, you
thought that you had rolled over your IRA X distribution intoﬂir IRA and that no

further action was necessary. When your income taxes for ere prepared, your

tax preparer informed you that Amount B had not been rolled over into an IRA. You
discovered that Amount B was being held in a passbook savings account with Bank C.
During the time that Amount B was held in the savings account, no amounts were
withdrawn or used for any purposes. You are 94 years old and were under stress from
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your impending move. In addition, you suffered from knee pain and sciatica and wear a
hearing aid.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the 60-day
rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Code in this instance.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if—

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60th day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the one-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under section 408(d)(3)(A) of the Code where failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001 are eligible for
the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that, in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to
complete a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for
example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.
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You are 94 years old and during the 60-day rollover period were under stress from your
impending move. In addition, you suffered from knee pain and sciatica and wear a
hearing aid. Your intent was to roll over the IRA X distribution into another IRA
maintained at Bank C, which was closer to your new house. To this end, you wrote “to
retirement account Bank C” on the distribution check from Bank A. In your meeting with
the Bank C representative, you thought that you had accomplished a rollover to an IRA,
and you believed that the notation on your check was sufficient to convey said intent to
the Bank C representative. When your tax returns were prepared, you were informed
that Amount B was not rolled over into an IRA with Bank C. You discovered that Amount
B was being held in a passbook savings account with Bank C. During the time that
Amount B was held in the savings account, no amounts were withdrawn or used for any
purposes.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount B. You are
granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to contribute Amount B
into a Rollover IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code,
except the 60-day requirement, are met with respect to such contributions, Amount B will
be considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the
Code.

In accordance with section 408(d)(3)(E) of the Code, this ruling does not authorize the
rollover of amounts that were required to be distributed by section 401(a)(9) of the Code,
made applicable to an IRA pursuant to Code section 408(a)(6).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto. "

This letter expresses no opinion as to whether the IRA described herein satisfied the
requirements of section 408 of the Code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact D # , at
(not a toll-free number). Please address all correspondence to

Sincerely yours,

Employee Plans Technical Group 3
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