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ISSUE:  

For purposes of apportioning partner-level interest expense under the fair market value 
method pursuant to Temp. Treas. Reg. §§ 1.861-9T(e)(2) and 1.861-9T(h)(1)(ii), does 
Taxpayer include its proportionate share of the gross assets of the partnerships or the 
net value of its equity partnership interests?   

CONCLUSION:  

The aggregate rule of Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(e)(2), in conjunction with Temp. 
Treas. Reg. §1.861-9T(h)(1)(ii), requires Taxpayer to include its proportionate share of 
the gross assets of the partnerships for purposes of apportioning both its distributive 
share of partnership interest expense and its partner-level interest expense. 
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FACTS: 

Taxpayer is a publicly traded U.S. corporation.  Taxpayer and its affiliated U.S. 
subsidiaries file their U.S. federal income tax return on a consolidated basis.  
Taxpayer’s consolidated group apportions its interest expense for section 864(e) 
purposes under the fair market value method.   
 
Taxpayer and its affiliates own 100 percent of several domestic partnerships.   
The partnerships’ sole activity is to manage and hold the stock of lower-tier controlled 
and non-controlled foreign corporations.  Several of the partnerships incur interest 
expense on debt owed to a member of Taxpayer’s affiliated group.   In addition, 
Taxpayer and its affiliates incur interest expense of their own. 
 
In computing its foreign tax credit limitation under section 904, Taxpayer apportions its 
distributive share of partnership interest expense based on the combined fair market 
values of the gross assets of the U.S. consolidated group, including the group’s 
proportionate share (100 percent) of the gross assets of the partnerships.  With respect 
to apportioning the interest expense incurred directly by Taxpayer and its affiliates, 
however, Taxpayer takes into account only its net equity interests in the partnerships, 
i.e., the gross partnership asset values less partnership liabilities.  As a result of this 
valuation approach, Taxpayer reduces the asset value of the partnerships and the 
amount of interest expense apportioned to foreign source income (since the 
partnerships generate solely foreign source income), thereby increasing its overall 
foreign tax credit limitation. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 
 Section 901 allows a credit for foreign income, war profits, and excess profits taxes paid 
or deemed paid by qualifying taxpayers that elect the foreign tax credit in lieu of a 
deduction under section 164(a)(3).  Section 904(a) limits a taxpayer’s foreign tax credit 
to an amount equal to the pre-credit U.S. tax on the taxpayer’s foreign source taxable 
income in each of the taxpayer’s separate categories described in section 904(d). 

Sections 861(b), 862(b), and 863(a) provide that taxable income attributable to gross 
income from domestic or foreign sources shall be determined by deducting the 
expenses, losses, and other deductions properly apportioned or allocated thereto, and a 
ratable part of any expenses, losses, and other deductions that cannot be definitely 
allocated to some item or class of gross income.  In the case of interest expense, as is 
relevant here, section 864(e)(2) specifically requires that all allocations and 
apportionments of interest expense be made on the basis of assets, not gross income.     

Under the asset method, interest expense is apportioned between (or among) statutory 
and residual groupings of gross income in proportion to the average total values of 
assets within each such grouping for the taxable year.  Temp. Treas. Reg. § 1.861-
9T(g)(1)(i).  For this purpose, taxpayers may elect to value assets based on their fair 
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market value, tax book value, or alternative tax book value (for tax years beginning on 
or after March 26, 2004). Temp. Treas. Reg. §§ 1.861-8T(c)(2) and l.861-9T(g)(1)(ii).   

The application of the fair market value method (FMV method) requires compliance with 
a number of regulatory requirements.  First, Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(h)(1)(i) 
requires the taxpayer to determine the aggregate value of its assets, including stock in 
foreign subsidiaries and all other assets.  In the case of a publicly traded corporation, 
aggregate asset value is equal to stock value increased by the liabilities of the taxpayer 
owed to unrelated persons and its pro rata share of liabilities of related persons owed to 
unrelated persons.  Second, Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(h)(1)(ii) requires the 
taxpayer to determine the value of all tangible assets held by the taxpayer, and its pro 
rata share of such assets held by related persons (excluding stock or indebtedness in 
such related persons).   

In applying these FMV method requirements to an interest in a partnership, certain 
apportionment rules apply.  Interest expense incurred by a partnership must be 
apportioned under the regime established by Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(e).  In that 
regard, Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(e) generally adopts an aggregate, or look-
through, approach to apportioning a partner’s distributive share of interest expense 
incurred by the partnership.  Subsection (e)(1) provides the general rule that a partner’s 
distributive share of the interest expense of a partnership is considered related to all 
income-producing activities and assets of the partner.  Likewise, subsection (e)(2), in 
accordance with the aggregate approach, requires that a corporate partner whose direct 
or indirect interest in the partnership is ten percent or more must apportion its 
distributive share of partnership interest expense by reference to the partner’s assets, 
including the partner’s pro rata share of the partnership assets under the rules of Temp. 
Treas. Reg. § 1.861-9T(f).   

However, limited partners and corporate general partners with a less-than-ten-percent 
partnership interest are excepted from aggregate treatment.  In such cases, subsection 
(e)(4) treats the partnership as an entity for interest expense apportionment purposes.  
Subsection (e)(4)(i) provides that a limited partner or corporate general partner whose 
interest in the partnership is less than ten percent shall directly allocate its distributive 
share of partnership interest expense to its distributive share of partnership gross 
income.  For purposes of allocating other interest expense incurred directly by the less-
than-ten-percent partner, subsection (e)(4)(ii) explicitly provides that the relevant asset 
is the partner’s interest in the partnership, rather than the partner’s share of the 
partnership assets.  Temp. Treas. Reg. § 1.861-9T(e) does not explicitly provide for 
either aggregate or entity treatment of partnership interests for purposes of apportioning 
interest expense incurred directly by a ten-percent-or-greater partner. 

The rule requiring entity treatment for partners with small percentage interests is a rule 
of administrative convenience.  That is, less-than-ten-percent interests are considered 
passive portfolio investments.  Generally, such partners have little or no influence over 
management or financing decisions of the partnership.  The regulations acknowledge 
the difficulty that would be involved if minority partners were required to apportion either 
direct or partnership-level interest expense on the basis of total assets including 
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anything other than the net value of the partner’s interest in the partnership, or on the 
basis of their distributive share of partnership gross income, respectively.  This entity 
treatment for portfolio investors is in contrast to the general aggregate approach taken 
with respect to larger interests in a partnership.  Thus, while the regulation does not 
explicitly so state, the more logical and consistent reading is that such ten-percent-or-
greater partners should apportion directly-incurred interest expense in the same manner 
as their distributive share of partnership interest expense, on the basis of all assets 
including their proportionate share of partnership assets.   

This result is consistent with the premise underlying the FMV methodology, namely, that 
interest expense is apportioned on the basis of all of the taxpayer’s income-generating 
assets.  Asset value is essentially a surrogate for the income produced over time by a 
taxpayer’s assets, to which its interest expense is directly related.  This rationale 
suggests that tangible assets should be valued on a gross rather than a net basis.  
Accordingly, in apportioning interest expense using the FMV methodology, the value of 
substantial interests in a partnership should reflect the taxpayer’s share of the 
partnership’s gross assets.  
 
Taxpayer asserts that its interests in its wholly-owned partnerships are more 
appropriately valued on a net equity basis.  Taxpayer points out that interest expense is 
deemed fungible with respect to income generated by the assets of the “taxpayer” (as 
defined in Temp. Treas. Reg. §§ 1.861-11(d), 1.861-11T(d), and section 1504 of the 
Code).  Because fungibility does not extend beyond the border of the “taxpayer” to a 
partnership entity, Taxpayer asserts that the relevant asset, for purposes of 
apportioning partner-level interest expense, is its equity interest in a partnership, 
reduced by its share of partnership liabilities.  We disagree.  The fungibility principle 
requires all of Taxpayer’s assets to be included for purposes of apportioning interest 
expense.  In this case, Taxpayer does not dispute that its interest in the partnerships 
are assets that must be included in the overall asset pool to which both its partnership 
and partner-level interest expense relate.  Thus, fungibility is not in question.  The issue 
for resolution here is instead whether an aggregate or entity approach applies in valuing 
the partnership interest for apportionment purposes.  
    
Taxpayer also notes that, in the corporate context, asset look-through generally does 
not occur unless a taxpayer owns 80 percent or more of a corporation’s stock. Temp. 
Treas. Reg. §§1.861-11T(c).  However, the interest expense apportionment regulations 
clearly treat partnerships differently than corporations.  Temp. Treas. Reg. §1.861-
9T(e)(1) provides that look-through is the general rule for partnerships.  Section 1.861-
9T(e)(4), an exception to the general rule, applies the entity (non-look-through) 
approach to interests of a less-than-ten-percent partner.  Thus, in the partnership area, 
look-through occurs at the ten percent and above mark.  Passive/net equity treatment 
occurs below the ten percent ownership threshold.     
 
Based on the above analysis, Taxpayer must include its proportionate share of the 
gross assets of its wholly-owned partnerships for purposes of apportioning both its 
distributive share of partnership interest expense and its partner-level interest expense.  
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CAVEAT(S): 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer.  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 


