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DeariE

This is in response to correspondence dated April 8, 2005, as supplemented by
correspondence dated August 1, 2005, submitted on your behalf by your authorized
representative in which you requested a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested: .

Your husband, Individual A, died on July 4, - Individual A maintained an Individual
Retirement Arrangement (IRA), IRA X, with Company B. You were the surviving spouse
and were named as beneficiary of IRA X. Your date of birth was July 20, 1935.

In a letter dated November 14, 2003, addressed to Individual A deceased, Company B
requested that current account information regarding IRA X be provided to them. The
letter stated that if any information was incorrect, corrections should be made on an
enclosed form and returned to Company B. Company B would then confirm the -
changes and mail an annual verification of the information. You received this request
from Company B on or about November 26, 2003. On the Investor Profile For Individual
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A section, you crossed out his name and wrote “deceased 7/4/. funds to go to (your
name) IRA”. In the Personal Information section, you changed all information related to
Individual A to information describing yourself, such as date of birth. You mailed this
information to Company B on December 3|l Your intent in changing the account
information was to effect a distribution of Individual A’s IRA X account balance and its
subsequent rollover into an IRA created by Company B on your behalf as surviving
spouse and beneficiary.

Instead of a rollover to an IRA created for you, Company B transferred the total account
balance of IRA X, Amount C, into Account D. Account D is a non-IRA account
established in your name as executor of the estate of Individual A. This distribution from

IRA X and subsequent transfer to Account D occurred during Novembe Since
the establishment of Account D, no amounts have been withdrawn or used for any
purposes.

When you received Form 1099-R from Company B, which indicated a distribution from
IRA X of Amount C, you gave this form to your accountant for the preparation of your

income tax return. Your accountant prepared your]jjfax return and indicated
that the IRA X distribution was rolled over to a qualified plan.

In the fall of [ your accountant asked you to forward documentation of income and
expenses for the estate of Individual A so that he could prepare and file the income tax
return for the estate of Individual A. At that time, you noticed that Company B did not roll
over the IRA X distribution into an IRA established for you, which was your intent. You
immediately contacted Company B by telephone, fax and letter and advised it that the
account should be an IRA in your name. Company B refused to change the title of the
account which it maintained.

Based on the facts and representations, you request the following rulings:

1. The Internal Revenue Service waive the 60-day rollover requirement with respect to
the distribution from IRA X to the extent that said IRA assets do not contain a required
minimum distribution with respect to Individual A for the year of his death in the calendar
year 2003.

2. Any required minimum distribution from IRA X with respect to Individual A for the year
of his death plus earnings thereon may not be rolled over.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does hot
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if—

(i)  the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60th day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the one-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under section 408(d)(3)(A) of the Code where failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001 are eligible for
the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that, in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to
complete a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for
example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

“Final” Income Tax Regulations under section 401(a)(9) of the Code were published in
the Federal Register on April 17, 2002 (see 67 Federal Register 18988). The Preamble
to the “Final” Regulations provides, in relevant part, that a surviving spouse who is the
beneficiary of a deceased IRA holder may elect to treat the deceased'’s IRA as his or her
own IRA at any time after the death of the deceased as long as the minimum required
distribution for the year of death is taken. In the same vein, if a surviving
spouse/beneficiary chooses to roll over the IRA of his or her deceased spouse into an
IRA in his or her name, he or she may not roll over the required distribution for the year
of death.
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Section 1.408-8 of the "Final" Regulations, Q & A-5(a), provides that a surviving spouse
of an IRA owner may elect to treat the spouse's entire interest as a beneficiary in an
individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to make this election, the spouse
must be the sole beneficiary of the IRA and have an unlimited right to withdraw amounts
from the IRA. Consistent with the language of the Preamble, Q & A-5(a) further provides
that the election can be made only after the required distribution for the year of death,
computed with respect to the deceased’s IRA, is taken.

Your intent was to roll over the account balance in IRA X to an IRA established in your
name at Company B. To this end, on the Investor Profile For Individual A section of
correspondence you received from Company B requesting corrected account
information, you crossed out Individual A’'s name and wrote “deceased 7/4/03, funds to
go to (your name) IRA”. In the Personal Information section of that letter, you changed
all information related to Individual A to information describing yourself. You mailed this
information to Company B on December 3, Your intent in changing the account
information was to effect a distribution of Individual A’s IRA X account balance and its
subsequent rollover into an IRA created by Company B on your behalf as surviving
spouse. When your accountant prepared you tax return, he indicated that the IRA
X distribution was rolled over to a qualified plan. You thought that you had
accomplished a rollover to an IRA and you believed that the notations on the Company
B forms were sufficient to convey said intent to Company B. You subsequently
discovered that such a rollover was not made and that Amount C was distributed from
IRA X and placed into Account D, a non-IRA account. Since the establishment of
Account D, no amounts have been withdrawn or used for any purposes.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(I) of the Code,.the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount C (less amounts
described below). You are granted a period of 60 days from the issuance of this ruling
letter to contribute Amount C (less amounts described below) into a Rollover IRA set up
and maintained in your name. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of
the Code, except the 60-day requirement, are met with respect to such contributions, the
contribution of Amount C in your IRA will be considered a rollover contribution within the
meaning of section 408(d)(3) of the Code.

Furthermore, with respect to your ruling requests, in accordance with the language from
the Preamble to and section of the “Final” Regulations cited above, this letter ruling does
not authorize the rollover into an IRA set up and maintained in your name of the Code
section 401(a)(9) minimum required distribution for 2003 (the year of Individual A’s
death) and earnings thereon.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter expresses no opinion as to whether the IRA described herein satisfied the
requirements of section 408 of the Code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this ruling letter is being
sent to your authorized representative. If you wish to inquire about this ruling, please
contact ,1.D.# , at (not a toll free number). Please address all

correspondence to

Sincerely yours,

S Vo

Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose




