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Dear :

This is in response to your letter, received October 14, 2004, as supplemented
by additional correspondence from your authorized representative dated
December 16, 2004 and April 14, 2005, and additional correspondence from you
dated July 11, 2005, in which you request a waiver of the 60-day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the
“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested.
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Taxpayer A’s spouse, Taxpayer B, maintained IRA C, an Individual Retirement
Account (“IRA”) under Code section 408(a), with Custodian D. In 2004,
Taxpayer A was 73 years of age and Taxpayer B was 79. In May 2004,
Taxpayer B was in a nursing home following back surgery and suffering from
Alzheimer's disease. Taxpayer A has indicated that Taxpayer B was generally
incompetent and incapable of handling her own affairs. Taxpayer A states he
was informed by officials of the nursing home in which Taxpayer B resided, that
State E rules required that he “spend down” the funds in Taxpayer B’'s IRA in
order for Taxpayer B to qualify for Medicaid. At the time Taxpayer B was
receiving a required minimum distribution of Amount 1 and Taxpayer A was the
sole beneficiary of IRA C.

Documentation submitted indicates that Taxpayer A requested a distribution form
from Custodian D and completed the form on Taxpayer B’s behalf requesting a
complete distribution of IRA C. Taxpayer A’s authorized representative indicates
that under the laws of State E, Taxpayer A did not have the requisite authority to
request a distribution of Taxpayer B’s IRA and therefore the transfer to Taxpayer
A would, under the laws of state E, constitute a void or voidable transaction.
Notwithstanding this fact, on May 7, 2004, Custodian D issued a check in
Taxpayer B’s name for Amount 2, withholding Amount 3 for Federal Income Tax.
Taxpayer A deposited Amount 2 in a joint checking account with Taxpayer B. On
May 19, 2004, Taxpayer B died.

Taxpayer A states that after Taxpayer B’s death he sought to redeposit Amount 2
into Taxpayer B’s IRA but was told by Custodian D that the account had been
closed. Taxpayer A’s authorized representative indicates that since Taxpayer A
did not have the authority to request a distribution from Taxpayer B’s IRA that he
should be legally entitled to rescind the transaction and to repay the funds to
Custodian D. To date Custodian D has refused such request and Amount 2
remains in the joint checking account.

Based on the foregoing, Taxpayer A requests that the Service waive the 60-day
rollover requirement with respect to the distribution of Amount 2 from IRA C so
that he can redeposit the funds into IRA C or contribute the proceeds from such
IRA to an IRA in his own name.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to, IRA
rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if--

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60" day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60" day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to
section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if, at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt,
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not includible in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provudes a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31,
2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete
a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed
(for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed);
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.
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Documentation submitted in this case shows that in May 2004, Custodian D
issued a check in the name of Taxpayer B for Amount 2, representing Taxpayer
B’s entire interest in IRA C. Documentation submitted with the request shows
that prior to Taxpayer B’s death on May 19, 2004, Amount 2 was deposited into a
joint checking account of Taxpayers A and B. Taxpayer A states that he
intended to use Amount 2 for Taxpayer B's medical and nursing home expenses;
however, Taxpayer B died before any of the proceeds of IRA C could be used for
such purpose. Amount 2 remains in the joint checking account of Taxpayers A
and B. Taxpayer A is Taxpayer B’s surviving spouse and wants to redeposit
Amount 2 back into IRA C or roll over Amount 2 into an IRA in his own name.

In May 2004, when Custodian D distributed the entire proceeds of IRA C to
Taxpayer B, Taxpayer A was not Taxpayer B’s surviving spouse or Taxpayer B’'s
beneficiary because Taxpayer B was still alive. Taxpayer A did not become
Taxpayer B’s surviving spouse until May 19, 2004, a date which is subsequent to
the date Custodian C distributed the proceeds of IRA C. Taxpayer A asks the
Service to waive the 60-day rollover requirement under Code section 408(d)(3)(l)
so that he can redeposit Amount 2 back into IRA C or roll over the proceeds from
IRA C into an IRA in his own name which he could have done if he had received
a distribution of the proceeds from IRA C as Taxpayer B’s surviving spouse.

IRA C was closed in May 2004, when Custodian D made a distribution of the
entire proceeds of IRA C to Taxpayer B. When Taxpayer B died, Amount 2 was
in the joint checking account of Taxpayers A and B, which is neither an IRA
within the meaning of Code section 408(d)(3)(A)(i) nor a qualified individual
account plan within the meaning of Code section 408(d)(3)(A)(ii). Amount 2 was
not received by Taxpayer A as Taxpayer B’s surviving spouse and as such is not
a qualifying distribution eligible for rollover treatment under Code section 408(d).
There is nothing in the Code or Income Tax Regulations that would permit the
Service to allow Taxpayer A to redeposit the proceeds of IRA C back into the
deceased Taxpayer’s IRA nor to restore in Taxpayer A any options he may have
been entitled to under Code section 408(d) as Taxpayer B'’s surviving spouse.

Therefore the request to waive the 60-day rollover period is denied with respect
to the distribution of Amount 2 from IRA C and Amount 2 will not be considered a
rollover contribution under Code section 408(d)(3)(A).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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If you wish to inquire about this ruling, please con'r
N by tclephone at I or by fax a Please

address all correspondence to SE:T:EP:RA:T1.

Sincerely,

(ol Vilors

Cariton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1

Enclosures:
» Deleted copy of ruling letter
» Notice of Intention to Disclose




