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Dear

This letter is in response to a request for a letter ruling dated March 21, 2005, as
supplemented by additional information dated May 12, 2005, June 20, 2005, and July 25,
2005, in which you have applied for a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code").

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A and Taxpayer B (“Taxpayers A and B”’) worked for Employer C and
participated in Plan D. On January 4, 2002, Taxpayer B terminated employment. On
February 25, 2002, Taxpayer A terminated employment. On March 11, 2002, Taxpayers
A and B transferred their account balances in Plan D to Individual Retirement Accounts
(“IRA”) under Code section 408(b), IRA F and IRA G, respectively, with Custodian E.
IRA F and IRA G invested in annuity contracts. On September 13, 2002, in order to
obtain lower management fees and surrender charges, the balances in IRA F and IRA G
were transferred to Individual Retirement Accounts (“IRA”) under Code section 408(a),
IRA H and IRA I, respectively, with Custodian E. IRA H and IRA I invested in mutual
fund stocks.

Being uncomfortable with mutual fund investments, Taxpayers A and B decided to roll
over their account balances in IRA H and IRA I, respectively, to IRAs which invested in
certificates of deposit. They received distribution checks dated November 24, 2003, from
IRA’s Hand I. On December 2, 2003, Taxpayers A and B requested roll over of these
distributions into IRAs investing in certificates of deposit. Instead, their account balances
were inadvertently transferred to Account J and Account K, non-IRA accounts. Ina
letter dated June 15, 2005, to the Internal Revenue Service (Service), Custodian E
admitted this was due to an administrative error. The mistake was not discovered until
February 10, 2005. Custodian E prepared 1099 forms showing distributions from IRA H
and IRA I for the- taxable year. While copies of these forms were sent to the
Service, Taxpayers A and B never received them. None of the amounts have been
dispersed for personal use and the full amounts still remain in the non-IRA Accounts J
and K.

Based on the above facts and representations, you request that the Internal Revenue
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount L and Amount M because the failure to waive such requirement would be
against equity or good conscience.
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Code section 408(d)(1) provides that, except as otherwise provided in section 408(d), any
amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the payee
or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72.

Code section 408(d)(3) defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Code section 408(d)(3)(A) provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is

maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60™ day
after the day on which the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60™ day after the date on which the

payment or distribution is received, except that the maximum amount which
may be paid into such plan may not exceed the portion of the amount received
which is includible in gross income (determined without regard to section

408(d)(3)).

Code section 408(d)(3)(B) provides that section 408(d)(3) does not apply to any amount
described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at any time
during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual received any
other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible
in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Code section 408(d)(3)(D) provides a similar 60-day rollover period for partial rollovers.

Code section 408(d)(3)(I) provides that the Secretary may waive the 60-day requirement
under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement.
Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408(d)(3)(D).

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 L.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to Code section 408(d)(3)(I), the
Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed
by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error,
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
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whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information presented by Taxpayers A and B demonstrates that their failure to
rollover Amount L and Amount M was due to an administrative error by Custodian E.
Because of a mistake by Custodian E, the balances in IRA H and IRA I were transferred
to non-IRA accounts. The mistake was not discovered until after the expiration of the
60-day rollover period. Amount L and Amount M have remained at all times in Account
J and Account K, respectively.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(I) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount L from IRA H
and Amount M from IRA I with Custodian E. Taxpayers A and B are granted a period of
60 days from the issuance of this ruling letter to make their rollover. Provided all other
requirements of section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with respect to
such contributions, these amounts will be considered rollover contributions within the
meaning of section 408(d)(3).

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed
by Code section 401(a)(9).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under
the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be

applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayers who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact , SE:T:EP:RA:T1, 1.D.
hat_
Sincerely yours,

(ol O Vit

Manager
Employee Plans Technical Group 1
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