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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVISION SEP 12 2005
U.LL. 402.08-00
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Dear :

This is in response to your letter dated March 16, 2005, as supplemented by
correspondence dated July 15, 2005, in which you request a waiver of the 60 day
rollover requirement contained in section 402(c)(3)(A) of the Internal Revenue
Code (the “Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

On February 12, 2004, Taxpayer A took an early distribution from his former
employer’s plan, Annuity Contract X, in the amount of Amount D. Also in 2004,
Taxpayer B, Taxpayer A’s spouse, took an early distribution from Plan Y, her
former employer’s retirement plan in the amount of Amount E. It has been
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represented that Plan Y is a plan that is described as meeting the requirements
for qualification under section 401(a) of the Code. It has also been represented
that the distributions received by Taxpayer A and Taxpayer B from Annuity
Contract X and Plan Y, respectively, are eligible rollover distributions as defined
in Code section 402(c)(4).

Taxpayer A and Taxpayer B state that they took early distributions from their
respective retirement plans because of financial hardship due to Taxpayer B’s
serious medical condition (disability) and her inability to continue working. You
represent that Taxpayer B applied for Social Security Disability in 2004 but did
not receive a determination until March 2005. During this interim period,
Taxpayer A and Taxpayer B state that they needed the retirement funds in order
to pay bills and other personal expenses. Taxpayer A and Taxpayer B further
state that they sold their home in August 2004 and moved to a smaller home
which reduced their expenses. Taxpayer A and Taxpayer B state that they did
not use all of the withdrawn retirement funds and request permission to rollover
their total respective plan distributions to other retirement accounts.

Based upon the foregoing, Taxpayer A and Taxpayer B request that the Service
waive the 60-day rollover requirement with respect to the distributions of Amount
D from Annuity Contract X and Amount E from Plan Y.

Section 402(a)(1) of the Code provides that except as otherwise provided in this
section, any amount actually distributed to any distributee by any employee’s
trust described in section 401(a) of the Code which is exempt from tax under
section 501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 (relating
to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from
exempt trusts to eligible retirement plans, including IRAs.

Section 402(c)(1) provides, generally, that if any portion of an eligible rollover
distribution from a qualified employees trust is paid to the employee in an eligible
rollover distribution and the employee transfers any portion of the property
received in such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a
distribution of property other than money, the amount so transferred consists of
the property distributed, such distribution (to the extent so transferred) shall not
be includible in gross income for the taxable year in which paid.

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an eligible
rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed the portion of
such distribution which is includible in gross income (determined without regard
to paragraph (1)).
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Section 402(c)(4) of the Code defined “eligible rollover distribution” as any
distribution to an employee of all or a portion of the balance to the credit of an
employee in a qualified trust, except that such term shall not include

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal
periodic payments (not less frequently than annually) made—

(i) for the life (or life expectancy) of the employee of
the joint lives (or joint life expectancies) of the
employee and the employee’s designated
beneficiary, or

(i)  for a specified period of 10 years or more,

(B) any distribution to the extent the distribution is required under
section 401(a)(9), and

(B) any distribution which is made upon hardship of the employee.

Section 402(c)(8) of the Code defines eligible retirement plan as (i) an individual
retirement account described in section 408(a); an individual retirement annuity
described in section 408(b) (other than an endowment contract); (iii) a qualified
trust; (iv) an annuity plan described in section 403(a); (v) an eligible deferred
compensation plan described in section 457(b) maintained by an eligible
employer as described in section 457(e)(1)(A); and (vi) an annuity contract
described in section 403(b).

Section 402(c)(3)(A) provides, generally, that section 402(c)(1) shall not apply to
any transfer of a distribution made after the 60" day following the day on which
the distribute received the property distributed.

Section 403(b)(8)(A) of the Code provides, in relevant part, that if any portion of
the balance to the credit of an employee in an annuity contract described in
section 403(b)(1) of the Code is paid to him in an eligible rollover distribution
(within the meaning of section 402(c)(4)), the employee transfers any portion of
the property he receives in such distribution to an individual retirement plan or to
an annuity contract described in section 403(b)(1) of the Code, then such
distribution (to the extent so transferred) will not be includible in the gross income
of the employee in the taxable year that the distribution is paid.

Section 403(b)(8)B) of the Code provides, that rules similar to rules of
paragraphs (2) through (7) of section 402(c) shall apply for purposes of section
403(b)(8)(A).
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Section 402(c)(3)(B) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day rollover requirement under section 402(c)(3)(A) where the failure to waive
such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occur after December 31,
2001, are eligible for the waiver of under section 402(c)(3)(B).

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
402(c)(3)(B), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed
(for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed);
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

Taxpayer A and Taxpayer B state that they took early distributions from their
respective retirement plans to pay personal obligations. The Committee Reports
describing the legislative intent indicate that Congress enacted the rollover
provision to allow portability between eligible retirement plans, including IRAs.
Using retirement plan distributions to meet personal obligations is not consistent
with the intent of the Congress to allow portability between eligible retirement
plans.

Therefore, the request to waive to 60-day rollover period is denied with respect to
the distribution of Amount D from Annuity Contract X and Amount E from Plan Y,
and Amount D and Amount E will not be considered rollover contributions under
Code section 402(c)(3)(A).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling assumes that Annuity Contract X meets the requirements of Code
section 403(b) at all times relevant to this transaction and that Plan Y satisfies
the requirements for qualification under Code section 401(a) at all times relevant
to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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If you have any questions concerning this ruling, please contact
************************************SE.T. EP. RA.T2

Sincerely yours,

Ggnad) JOTUR 8. PROTD
Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2
Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




