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Dear :

This is in response to your letter dated April 22, 2005, as supplemented by
correspondence dated August 4, 2005, and August 16, 2005, submitted on your
behalf by your authorized representative, in which you request a waiver of the 60
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code (the “Code”).
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The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A maintained an individual retirement arrangement, IRA X, with Bank
B. IRA X was invested in a certificate of deposit that matured on
Taxpayer A decided to rollover Amount D to an IRA with Bank C when the
certificate of deposit matured rather than renew the time deposit with Bank B.
Documentation submitted with this request shows that or_Bank
B issued a check to Taxpayer A made payable to Bank C in the amount of
Amount D. Documentation submitted with this request further shows that on the
same day, Taxpayer A established Account K at Bank C. The Bank C account
statement for Account K shows that a deposit in the amount of Amount D was

made on

Taxpayer A asserts that he instructed Bank C personnel to place Amount D into
a rollover IRA and discovered that Amount D had not been rolled over to an IRA
as he desired as he was preparing his -tax returns. Account K is a non-
retirement account. In a letter to Taxpayer A dated August 12, -from Bank
C, it verified that Taxpayer A deposited Amount D into Account K and also stated
that no funds have been withdrawn from Account K. In addition, Taxpayer A
states that he has never used any of the funds in Account K and submitted
account statements for Account K that also shows that Amount D remains
deposited in that account.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any
other property) is paid into an IRA for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the
day on which the individual received the payment or
distribution; or
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(i)  the entire amount received (including money and any
other property) is paid into an eligible retirement plan
(other than an IRA) for the benefit of such individual
not later than the 60™ day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the
maximum amount which may be paid into such plan
may not exceed the portion of the amount received
which is includible in gross income (determined
without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with his assertion that he failed to complete a rollover to an IRA within
the 60-day rollover period because Amount D was deposited in a regular account
and not in a rollover account as he intended.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the date of this




200550040

ruling to contribute Amount D to an IRA. Provided all other requirements of
section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with
respect to such contribution, Amount D will be considered a rollover contribution
within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
*****************************SE:T:EP:RA:TZ'

Sincerely yours,

GIgrel) JOTGE B MLIKD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2
Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




