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Dear ---------------: 
 

K is requesting a ruling its membership interest in M does not constitute self-
dealing under section 4941 of the Internal Revenue Code. 

 
FACTS 

 
 
K is exempt under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is 

classified as a private foundation within the meaning of section 509(a) of the Code.  K’s 
principal activity is to provide funding to other non-profit organizations described in 
section 501(c)(3) of the Code. 

 
L, K’s founder, along with related individuals and entities L controls directly or 

indirectly (hereinafter “Group”), established M, an investment fund treated and taxed as 
a partnership for federal income tax purposes.  The Group will contribute cash or other 
assets to M.  The Group’s members are disqualified persons.  K states M was created to 
coordinate certain investment resources of the Group and facilitate the co-investment of 
the Group’s members with the expectation of (i) reducing administrative costs, (ii) 
obtaining access to investments and investment funds that might otherwise be 
unavailable to the individual members, (iii) facilitating diversification of the Group 
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members’ assets in a manner that could not be achieved by acting individually, and (iv) 
obtaining economies of scale and cost savings as well as greater negotiating power 
through a co-investment model.   

 
K states M invests in a variety of separately managed investment funds.  M is 

managed by an independent unrelated manager.  M’s members are permitted to 
withdraw all or a part of their investment, and accrued earnings, provided the withdrawal: 
is effective on the first business day of a calendar quarter, exceeds $10,000 and is 
communicated to the Fund at least 30 days prior to a withdrawal.  If a withdrawal request 
exceeds $2 million, M has the option to pay the amount in cash or portfolio securities or 
a combination of both.  In the event the withdrawal relates to the entire investment of the 
withdrawing member, 90% of the value of the member’s interest as of the previous 
quarter will be distributed on the scheduled date with the balance of the value, 
determined as of the date of withdrawal, payable approximately one month later with 
interest.  K states the purpose of the delay is to allow M to precisely and accurately 
determine the value of the member’s interest.  Members may make additional 
investments on the first day of each calendar quarter provided they make a minimum 
additional contribution of $10,000. 

 
K states it has many of the same investment objectives M currently pursues.  

Therefore, M has invited K to join in order to have access to the investment 
management services and diversified portfolio of investments M provides and maintains.  
K states it will be beneficial to invest through M because the investment will: (i) assist K 
in reducing the administrative cost associated with K’s various brokerage and portfolio 
services; (ii) assist K in diversifying its investment portfolio; (iii) allow K to obtain access 
to investments with higher minimum investment requirements; (iv) permit K to benefit 
from the economies of scale and resulting costs savings and obtain greater negotiating 
power. 

 
K states it does not know the aggregate amount of assets it will use to invest in 

M.  However, K contemplates it will invest approximately 56 % of its assets in M.  K may 
make contributions or withdrawals from time to time.  In such instance, K's ownership 
interest in M will be correspondingly reduced or increased in connection with each 
contribution or withdrawal.   
 

M’s sole manager (“Manager”) is an entity controlled by the Group and is 
therefore a disqualified person with respect to K.  The Manager receives an annual base 
fee on the assets managed and a performance fee for achieving returns in excess of a 
certain threshold.  But the operating agreement provides the Manager will waive, and K 
will not be obligated to pay, either fee.  K will pay its proportionate share of the 
investment management fees paid to the independent third-party managers of the 
individual investment funds in which M invests; however, the Operating Agreement 
provides, to the extent any costs, fees, or expenses of these third parties are based on a 
percentage of assets managed and such assets varies depending upon the amount of 
such assets, K will pay the lowest possible percentage fees and the Group’s members 
will pay the remaining fees. 
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K states M will not buy, lease, or sell property in a sale or lease transaction with 
any disqualified person with respect to any of M’s members.  K also states, in 
compliance with section 4941(d)(2)(A) of the Code, neither M nor any of its holdings are 
or will be subject to a mortgage or a similar lien.  Finally, K states, in compliance with 
section 4941(d)(1)(B) of the Code, M will not receive credit from or extend credit to a 
disqualified person with respect to any of its members and in compliance with section 
53.4941(d)-2(f)(1) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations, M will not 
purchase or sell investments in an attempt to manipulate the price of investments to the 
advantage of a disqualified person. 

 
  

RULINGS REQUESTED 
 
 
 K requests the following rulings: 
 

1. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 
not result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(A) of the 
Code. 

 
2. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 

not result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(B) of the 
Code.   

 
3. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 

not constitute a transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified 
person of the income or assets of a private foundation within the meaning of 
the self-dealing rules of section 4941(d)(1)(E) of the Code. 

 
4. K’s sharing of third-party investment management fees and expenses 

incurred due to K’s participation in investment funds held by M will not result 
in self-dealing because such payments will be for the performance of 
personal services which are reasonable and necessary, assuming such 
payment is not excessive.   

 
5. Any contribution to or withdrawal from M by any investor other than K will not 

result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(A) of the Code. 
 

 
LAW 

 
 

Section 4941(a) of the Internal Revenue Code imposes an excise tax on each act 
of self-dealing between a disqualified person and a private foundation.   

  
Section 4941(d)(1)(A) of the Code defines the term "self-dealing" to include any 

direct or indirect sale or exchange, or leasing, of property between a private foundation 
and a disqualified person. 
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Section 4941(d)(1)(B) of the Code defines the term "self-dealing" to include any 

direct or indirect lending of money or other extension of credit between a private 
foundation and a disqualified person. 

 
Section 4941(d)(1)(E) of the Code defines the term "self-dealing" to include any 

direct or indirect transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified person of the 
income or assets of a private foundation.   

 
 Section 4946(a)(1) of the Code provides the term "disqualified person" with 
respect to a private foundation means a person who is:  

 
(A) a substantial contributor to the foundation,  
(B) a foundation manager,  
(C) an owner of more than 20 percent of  

(i) the total combined voting power of a corporation,  
(ii) the profits interest of a partnership, or  
(iii) the beneficial interest of a trust or unincorporated enterprise that is a 

substantial contributor to the foundation,  
(D) a member of the family of any individual described in subparagraphs (A), 

(B) or (C),  
(E) a corporation of which persons described in subparagraphs (A), (B), (C) 

or (D) own more than 35 percent of the total combined voting power,  
(F) a partnership in which persons described in subparagraphs (A), (B), (C) 

or (D) own more than 35 percent of the profits interest, or  
(G) a trust or estate in which persons described in subparagraphs (A), (B), 

(C) or (D) hold more than 35 percent of the beneficial interest. 
 

Section 4946(d) of the Code provides, for purposes of section 4946(a)(1), the 
family of an individual shall include only his spouse, ancestors, children, grandchildren, 
great-grandchildren, and the spouses of children, grandchildren, and great-
grandchildren. 
 

Section 53.4941(d)-1(a) of the regulations provides it is immaterial whether a 
self-dealing transaction results in a benefit or detriment to the private foundation. Self-
dealing does not, however, include a transaction between a private foundation and a 
disqualified person where the disqualified person status arises only as a result of such 
transaction. 

 
Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the regulations provides the fact that a disqualified 

person receives an incidental or tenuous benefit from the use by a foundation of its 
income or assets will not, by itself, make such use an act of self-dealing. 
 

Section 53.4941(d)-3(c)(1) of the regulations provides the payment of 
compensation (and the payment or reimbursement of expenses) by a private foundation 
to a disqualified person for the performance of personal services which are reasonable 
and necessary to carry out the exempt purpose of the private foundation shall not be an 
act of self-dealing if such compensation (or payment or reimbursement) is not excessive.  



 -5- 
 
 
  
For purposes of this subparagraph the term "personal services" includes the services of 
a broker serving as agent for the private foundation, but not the services of a dealer who 
buys for the private foundation as principal and resells to third parties. The determination 
of whether compensation is reasonable and not excessive is made by looking at 
prevailing industry standards to determine whether the compensation or fees are similar 
in amount to those paid for comparable services by like enterprises under similar 
circumstances.  See section 1.162-7 of the regulations. 
  
 In section 53.4941(d)-3(d)(2), Example 2 of the regulations, C, a manager of 
private foundation X, owns an investment counseling business.  Acting in his capacity as 
an investment counselor, C manages X's investment portfolio for which he receives an 
amount which is determined to be not excessive. The payment of such compensation to 
C does not constitute an act of self-dealing. 

 
 Section 4943 of the Code imposes an excise tax on any "excess business 
holdings" of a private foundation. 
 

Section 4943(c) of the Code defines an "excess business holding" as any interest 
in a "business enterprise" held in excess of 20% of the business's voting stock or profits 
interest reduced by any such stock or interest held by disqualified persons. 
 

Section 4943(d)(3)(B) of the Code provides that the term "business enterprise" 
does not include a trade or business at least 95% of the gross income of which is 
derived from passive sources. 
 

 
ANALYSIS 

 
 
K's membership interest in M is in substance a "co-investment arrangement" by 

K in M.  Consequently, it is not a sale or exchange between K and M or between K and 
the other Group members, for purposes of section 4941(d)(1)(A) of the Code.  Any 
benefits M and the other members may derive from K’s participation in M will be 
incidental and tenuous as described in section 53.4941(d)-2(f)(2) of the regulations.  K’s 
participation in M is not a transfer to, or use by or for the benefit of, M of K’s income or 
assets.  In joint or co-investment situations, when a private foundation makes an initial 
investment, acquires an additional interest in the partnership entity after its formation 
and initial funding, or withdraws its interest, there is neither an economic benefit to the 
other investors nor does the ownership or holdings of the other investors change in any 
economic or other material respect.  K’s payment of interest upon the complete 
withdrawal of a member’s investment is not the lending of money or other extension of 
credit between a private foundation and a disqualified person under section 
4941(d)(1)(B) of the Code.  Further, the payment of interest upon complete withdrawal of 
a member’s investment is the result of M’s 10% hold on the withdrawal from the 
members account, not evidence of a loan.  The interest paid represents the equitable 
payment by M for its delay in making a full payment because of the time it needs to 
determine the member’s exact interest in M. 
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Section 4943 of the Code expressly contemplates and permits joint or co-
investments by disqualified persons and private foundations.  Numerous joint or co-
investment situations exist, as permitted by section 4943, where both the private 
foundations and the disqualified persons involved either buy or sell interests in the 
investment entity or make withdrawals from such entity after formation and initial 
funding.  The passive investments contemplated by M are not considered a "business 
enterprise."  See section 4943(d)(3)(B). 

 
 K's investment in M permits it to obtain "brokerage and portfolio services" as well 
as investment management services .  K states M will: investigate, select investments, 
monitor the underlying investments and make changes when deemed appropriate or 
prudent; provide the necessary brokerage services which are required to invest in the 
underlying investments; and provide K with periodic reports describing the current status 
of their investments.  These services and benefits which K will receive by investing in M 
are in the nature of "brokerage and portfolio services," and, as such, they are considered 
“personal services” within the meaning of section 53.4941(d)-3(c)(1) of the regulations.  
See also Example 2 in section 53.4941(d)-3(d)(2).  Therefore, even though the Manager 
has waived the right to receive any fees for such services from K, the payment of 
compensation for such services nevertheless will not constitute an act of self-dealing. 
 
  

CONCLUSION 
 
 
Based on K's representations, and the applicable law, we conclude: 

  
 

1. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 
not result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(A) of the 
Code. 

 
2. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 

not result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(B) of the 
Code.   

 
3. K’s participation in M, including contributions to and withdrawals from M, will 

not constitute a transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified 
person of the income or assets of a private foundation within the meaning of 
the self-dealing rules of section 4941(d)(1)(E) of the Code. 

 
4. K’s sharing of third-party investment management fees and expenses 

incurred due to K’s participation in investment funds held by M will not result 
in self-dealing because such payments will be for the performance of 
personal services which are reasonable and necessary, assuming such 
payment is not excessive.   

 
5. Any contribution to or withdrawal from M by any investor other than K will not 

result in self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(A) of the Code. 
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Pursuant to a Power of Attorney on file in this office, a copy of this letter is being 
sent to your authorized representative.  This ruling letter does not address the 
applicability of any section of the Code or regulations to the facts submitted other than 
with respect to the sections described. 

 
This ruling letter is directed only to the organizations that requested them.   

Section 6110(k)(3) of the Code provides that they may not be used or cited as 
precedent. 
  
 Please keep a copy of this ruling letter in your permanent records. 
 
 If you have any questions about this ruling, please contact the persons whose 
name and telephone number are shown above in the heading of this letter. 

 
      

                              Sincerely yours, 
 
                          
                      Debra J. Kawecki  
                                 Manager, EO Technical 
                                               Technical Group 1 
Enclosure: Notice 437 

 
 


