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Dear ------------------: 
 
This is in reply to your letter of October 13, 2004,  requesting a five year extension under the 
provisions of section 4943(c)(7) of the Internal Revenue Code of the period within which a 
private foundation normally is allowed to dispose of excess business assets acquired by gift. 
 
 
FACTS: 
 
You have been recognized as exempt under section 501(c)(3) of the Code and are a private 
foundation within the meaning of section 509(a).  

T A X  E X E M P T  A N D  
G O V E R N M E N T  E N T I T I E S 
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You and your disqualified persons own substantial numbers of common stock in  J, a publicly 
traded company listed on the NASDAQ exchange.   As of November 29, 2004, taxpayer and 
disqualified persons held the following numbers of shares, out of z outstanding common shares: 
 
A   :    2,838,107 18 percent   
B       2,607,018 16 percent 
C       3,918,850 24 percent 
D          529,933    3 percent 
E            69,718   0 percent 
F           709,901   4 percent 
G           709,903   4 percent 
H               5,000   0 percent 
I                5,000         0 percent 
 
On December 17, 1999,  K,  a member of taxpayer’s founding L family, gifted you 2,000,000 
shares of common stock of  J.   The day before you received 108,359 shares of common stock 
of  J  from the Lead Trust created by a member of the L  family.   You own an additional 729,745 
shares of common stock of  J  received as additional distributions from such Lead Trust. 
 
You filed a ruling request for a five year extension of time to dispose of sufficient shares to 
comply with Section 4943 on August 24, 2004.  Because of certain procedural defects, the ruling 
request was refiled in late October, 2004.  The five year period for disposing of sufficient stock to 
comply with Section 4943 expired on December 16, 2004.  However, on October 3, 2004, you 
sent a letter stating that “We would like to modify our request from a 5-year extension to a 90-
day extension.” 
 
On December 1, 2004, you sent a letter indicating that for some time you were trying to sell all 
your J  stock in a single transaction, and during that process were prohibited by SEC rules from 
selling stock on the open market as the company is a publicly traded company.  The letter 
indicated that if the sale in a single transaction was not completed, the disposition of your J 
stock on the open market “could take up to 3 and 3/4 years.” 
 
On January 26, 2005, you sent a letter indicating that you had conducted an auction for the sale 
of all of its stock, and had received a bid of $3.05 per share.  The letter went on to state that on 
January 6, 2005,  J put out its earnings report for its fourth quarter and fiscal year ended 
October 30, 2004, and the report “was very well received by the market with the result that the 
stock in succeeding days traded as high as x per share,” almost double the price at which the 
stock traded immediately before the auction.  You therefore determined not to sell all its stock to 
the winning bidder at the $3.05 bid price. 
 
Subsequently, you commenced sales in the marketplace and as of January 26, 2005, sold 
54,000 shares, of which the last 3,000 shares were sold at a price of x per share.  The January 
26 letter stated that “The Foundation will continue to sell as many shares on a daily or weekly 
basis as will not violate the Company’s insider trading policies or unduly undercut the trading 
value of the shares.”  No date or plan of disposition has been received from you. 
 
In the months since January, the J stock price has dropped significantly, reportedly due to lower 
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earnings reported in early March 2005.  According to published sources, in the 52 weeks ended 
August 17, 2005, its stock price has ranged from a high of y to a low of w. 
 
On May 10, 2005, a conference was held with your representatives.  In late July, 2005, further 
telephone conferences were held with your representative.  You repeated your position that 
sales of  J  stock on the open market would require several years’ time in order to avoid 
reducing the price of the stock.  No plan of disposition was provided.   At that time, representa-
tives of the Service orally advised your representative that reduction in the price of the stock, 
without a specific plan of disposition, did not constitute a basis for granting a five year extension 
of time.   
 
LAW: 
 
Section 501(c)(3) of the Code exempts from Federal income tax organizations organized and 
operated exclusively for charitable or educational purposes. 
 
Section 509(a) of the Code provides that, unless specifically accepted, a domestic or foreign 
organization described in section 501(c)(3) is a private foundation and subject to the excise 
taxes of Chapter 42. 
 
Section 4943(a) of the Code imposes a tax on the excess business holdings of any private 
foundation in a business enterprise during any taxable year. 
 
Section 4943(c)(1) of the Code defines the term excess business holdings as meaning with 
respect to the holdings of any private foundation in any business enterprise, the amount of stock 
or other interest in the enterprise which the foundation would have to dispose of to a person 
other than a disqualified person in order for the remaining holdings of the foundation in such 
enterprise to be permitted holdings. 
 
Section 4943(c)(2)(A) of the Code provides that the permitted holdings of any private foundation 
in an incorporated business enterprise are: 
  
     (i) 20 percent of the voting stock, reduced by 
  
     (ii) the percentage of the voting stock owned by all disqualified persons. 
 
Section 4943(c)(2)(C) of the Code provides that a private foundation shall not be treated as 
having excess business holdings in any corporation in which it (together with all other private 
foundations which are described in section 4946(a)(1)(H)) owns not more than 2 percent of the 
voting stock and not more than 2 percent in value of all outstanding shares of all classes of 
stock. 
 
Section 4943(c)(6)(A) of the Code provides that, with certain exceptions not applicable here, if 
after May 26, 1969, there is a change in the holdings in a business enterprise (other than by 
purchase, i.e., by gift or bequest) by the private foundation or by a disqualified person) which 
causes the private foundation to have excess business holdings in such enterprise, the interest 
of the foundation in such enterprise (immediately after such change) shall (while held by the 
foundation) be treated as held by a disqualified person (rather than by the foundation) during the 
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5-year period beginning on the date of such change in holdings. 
 
Section 4943(c)(7) of the Code provides that the Secretary may extend for an additional 5 year 
period the period under subparagraph (6) for disposing of excess business holdings in the case 
of an unusually large gift or bequest of diverse business holdings or holdings with complex 
corporate structures if -- 
  
     (A) the foundation establishes that -- 
  
          (i) diligent efforts to dispose of such holdings have been 
              made within the initial 5-year period, and 
  
         (ii) disposition within the initial 5-year period has not 
              been possible (except at a price substantially below 
              fair market value) by reason of such size and 
              complexity or diversity of such holdings, 
  
     (B) before the close of the initial 5-year period -- 
  
         (i) the private foundation submits to the Secretary a plan 
             for disposing of all of the excess business holdings 
             involved in the extension, and 
  
        (ii) the private foundations submits the plan described in 
             clause (i) to the Attorney General (or other appropriate 
             State official) having administrative or supervisory 
             authority or responsibility with respect to the 
             foundation's disposition of the excess business holdings 
             involved and submits to the Secretary any response 
             received by the private foundation from the Attorney 
             General (or other appropriate State official) to such 
             plan during such 5-year period, and 
  
     (C) the Secretary determines that such plan can reasonably be 
         expected to be carried out before the close of the extension 
         period. 
 
Section 53.4943-4(d)(4)(A) of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations provides that 
in general, when the percentage of the holdings in a business enterprise held by a private 
foundation and all disqualified persons together or when the percentage of the holdings of a 
private foundation alone in such business enterprise deceases such holdings may not be 
increased. 
 
Section 53.4943-3(b)(4)(i) of the regulations provides that a private foundation is not treated as 
having excess business holdings in any incorporated business enterprise in which it (together 
with all other private foundations described in section 4946(a)(1)(H) actually or constructively 
owns not more than 2 percent of the voting stock and not more than 2 percent in value of all 
outstanding shares of all classes of stock.  If, however, the private foundation, together with all 
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other private foundations described in section 4946(a)(1)(H) actually or constructively owns 
more than 2 percent of either the voting stock or the value of the outstanding shares of all 
classes of stock in any incorporated business enterprise, all the stock in such business 
enterprise classified as excess business holdings under section 4943 is treated as excess 
business holdings.  For purposes of this paragraph, any stock owned by a private foundation 
which is treated as held by a disqualified person under section 4943(c)(4)(B), (5) or (6) shall be 
treated as actually owned by the private foundation. 
 
Section 4946(a)(1)(H) of the Code provides that for the purposes of section 4943 the term 
disqualified person includes a private foundation which is effectively controlled (directly or 
indirectly) by the same person or persons who control the private foundation in question, or one 
where substantially all of the contributions were made (directly or indirectly) by the same 
persons to include a substantial contributor or a member of their family. 
 
ANALYSIS: 
 
The information submitted establishes that K gave you a large number of shares of stock in  J 
and under the provisions of section 4943(c)(6)(A) you were required to dispose of these shares 
of stock within 5 years in order to avoid being placed in a position of having excess business 
holdings.  You were unable to dispose of an adequate number of shares of stock within the 
allotted five year period.  Accordingly, you requested an additional five-year period of time within 
which to dispose of these shares.  
 
You have failed to provide a plan of disposition that can reasonably be expected to be 
successfully carried out by the end of any five year extension period.  In January 2005, you had 
a bidder willing to purchase all of your J stock, but you turned down that bid on the basis of an 
increase in the market price of J stock based on fiscal 2004 financial results.  You have not 
provided any specific plan to sell the Foundation’s stock as a  block. 
 
Accordingly, based on the information you have submitted, we rule that your plan to dispose of 
your excess business holdings cannot reasonably be expected to be carried out before the 
close of the year after the expiration of the initial five year period within which you are required 
to dispose of your excess business holdings obtained by gift.   By this ruling we grant you to and 
including March 31, 2006, to dispose of sufficient shares of J stock to comply with Code Section 
4943. 
 
This ruling will be made available for public inspection under section 6110 of the Code after 
certain deletions of identifying information are made.  For details, see enclosed Notice 437, 
Notice of Intention to Disclose.   A copy of this ruling with deletions that we intend to make 
available for public inspection is attached to Notice 437.   If you disagree with our proposed 
deletions, you should follow the instructions in Notice 437.   
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This ruling is directed only to the organization that requested it.   Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited by others as precedent.   
 
Because this letter could help resolve any questions about your exempt status, you should keep 
it in your permanent records. 
 
If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 
 
 
    Sincerely, 
 
 
 
    Mary Jo Salins 
    Acting Manager, Exempt Organizations 
      Technical Group 2 
 
Enclosure:  Notice 437 


